Johannes Sivertsen “DEMONIC BODY”

Udstillingsperiode 5. november – 28. november 2021

“In The Shower” , Johannes Sivertsen, 2021. Olie på lærred, 33 x 27 cm. Foto – Johannes Sivertsen.

Med udstillingen “Demonic Body” af Johannes Sivertsen præsenterer M100 en udstilling med konceptuel tilgang til maleriet. En udstilling der stiller spørgsmål til vores fremherskende tro på fremskridtet og fornuften som styrende faktor for vores samfund.

Med sarte penselstrøg punkterer Johannes Sivertsen den politiske, ideologiske og kulturelt dominerende ide´, om den maskuline, hvide og vitale krop, som succesfuld afsender af fremskridtets landvindinger.

Med “Demonic Body” behandler Johannes Sivertsen, den hvide mands krop i et modsat rettet spænd mellem sårbarhed og aggression. Mandens hvide, vitale og stærke krop præsenteres i arkitektonisk kolde brutalistiske omgivelser. Hårde omgivelser der blotter kroppenes sårbarhed og ynkelighed. Den selvsamme krop som er afsender af aggressive, destruktive og udnyttende “bedrifter” i fornuftens, oplysningens og profittens tjeneste, hvor drivkraften er begæret efter magt og dominans over andre kroppe på denne jord.

”Demonic Body” består af malerier i små formater med nedtonet palet. Den sarte, nøgne, badende krop, omgivet af fliser og rå beton, bliver afbilledet side om side med billeder af de destruktive handlinger, som denne krop er ansvarlig for; malerier der skildrer eksplosioner, missilaffyringer, minedrift og kemisk affald. Teknisk er billederne udført med små penselstrøg og laseringer i stræben efter det sublime. Et greb der visuelt implementerer den tiltrækningskraft, som ligger i destruktionen og samtidig understreger kroppens vedvarende skrøbelighed.

Johannes Sivertsen benytter bevidst en maleteknik som man benyttede sig af i 1800 tallet på de europæiske akademier. Umiddelbart et reaktionært greb, men for Johannes Sivertsen er teknikken en del af den konceptuelle tilgang til maleriet og temaet. Med en metode der peger tilbage i tiden, sætter billederne sig på tværs af idéen om fremskridt. Johannes Sivertsen sender dermed en hilsen til 1800 tallets epistemologiske knudepunkt. Det tidspunkt i historien hvor grundlaget for vores tekniske udvikling, videnskab, oplysning og fremskridtets ideologi blev lagt. En ideologi som udstillingen “Demonic Body” klæder af til skindet.

Johannes Sivertsen er født (1984) og opvokset i Paris, Frankrig og er uddannet på Ateliers Beaux-Arts de la Glacière i Paris, 2004-2008 og på Det Fynske Kunstakademi 2009 – 2014. Bor og arbejder nu i København. Siden sin afgang fra Akademiet har Sivertsen markeret sig med flere soloudstillinger senest i 2021 på Galleri Specta, Kbh, med udstillingen “Toubab” og i 2020 på Overgaden, Institut for Samtidskunst, med udstillingen “De Unavngivne”. Johannes Sivertsen har modtaget Statens Kunstfonds arbejdslegat i 2021 og 2017 og er repræsenteret i Statens Kunstfonds Samling, indkøb i 2018 og 2016 samt i Københavns Kommune, indkøb i 2015.  

Mathias Kryger (f. 1977, Cand. mag. i visuel kultur) er kunstkritiker ved Dagbladet Politiken, kurator, lejlighedsvis tv-vært på DR og performancekunstner. Kryger har været professor ved Det Fynske Kunstakademi og har bl.a. kurateret udstillingen Psycopathia Sexualis, 2021, på Overgaden, Institut for Samtidskunst og Ovartaci & galskabens kunst på Kunsthal Charlottenborg i 2017. Mathias Kryger har bidraget med en udstillingstekst i forbindelse med Johannes Sivertsens udstilling på M100.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Ny- Carlsbergfondet, Det Obelske Familiefond og Odense Kommune- Kulturkontakten.

“Missile”, Johannes Sivertsen, 2021. Olie på lærred, 33 x 27 cm. Foto; Johannes Sivertsen.

Udstillingen er åben torsdag kl 17 – 19 og lørdag – søndag kl 13 – 16
M100 – Udstillingssted for samtidskunst
Søndergade 26, 5000 Odense C
For yderligere info kontakt: Tine Oksbjerg tlf: 22759852, m100@m100.dk

Kl. 18.30 Artisttalk med Johannes Sivertsen og Mathias Kryger, kunstkritiker og freelance kurator.

Velkommen til åbning fredag d. 5. november kl 18 – 20.

www.Johannessivertsen.com
www.facebook.com/m100.dk/
www.instagram.com/m100odense/     

Link til begivenhed på Facebook