Sonja Lillebæk Christensen – Tjek ind – Tjek ud

Sonja Lillebæk Christensen

Tjek ind – Tjek ud

30. november – 20 december 2018

 

Tjek ind – Tjek ud
 Udstillingsview. Digital maleri, collage, print 100 x 150cm.
(Sidde puf til publikum på gulvet) Foto Foto Kirstine Mengel

 

Om udstillingen fortæller Sonja Lillebæk Christensen;

”Serien af malerierne, eller mere præcist print, er digitale bearbejdelser, som collage, hvor den på forhånd givne ramme på maleriet er ekspanderet. Malerierne, fra en start, tager udgangspunkt i en blanding af surrealisme og noget man vel kan kalde russisk plakat æstetik fra starten af sidste århundrede. Egentlig ikke som en hyldest… men snarere som en nysgerrighed på at forstå det som er
indforstået og det som til tider er uforståeligt, gennem at ”gøre det”. Og jo, lidt en hyldest er det… men ud fra en tillæring og en skoling i kunstens historie over årene. Ja, modernismen ligger som en slags norm inden for faget kunst …  men som jeg, gennem tiden, også har lært at elske.

I malerierne har jeg arbejdet med genkendelige elementer som hver især har en betydning, i hvert tilfælde for mig, og derefter har jeg blandet dem sammen i forsøget på at komponere en ny betydning. Automatisk vil en associations fortælling og fortolkning går i gang, hvor den der kikker på værket, vil prøver at ”regne den ud”, men hvor det hele ender, vides ikke.

 

Tjek ind – Tjek ud
Blå cirkler, Coleus (plante som vender væk fra solen) i glasvase, spiral (666), 2018
Digital maleri, collage , print 100 x 150cm.
Foto Sonja Lillebæk Christensen

 

Tjek ind – Tjek ud
En brudt cirkel, en vase, hænder og Judaspenge, 2018
Digital maleri, collage, print 100 x 150cm.
Foto Sonja Lillebæk Christensen

 

Tjek ind – Tjek ud
Værkerne fra venstre
En brudt cirkel, guld, en hånd og et porcelæns dukkehoved, 2018 En cirkel, hænder (Michelangelo), en fjer, knappenåle og en udmunding, 2018 Digital maleri, collage , print 100 x 150cm. Udstillingsview
Foto Kirstine Mengel

 

 

 

Tjek ind – Tjek ud
Værket Budbringer til oplandet, 2018 Udstillingsview. Projektion på væg, loop. Skærm på gulv, 11:51 min. LED skilt på gulv, loop. Foto Sonja Lillebæk Christensen

 

Videoen, som egentlig er en installation af flere elementer sat sammen, har titlen ”Budbringer til oplandet”. På en skærm vises hovedhistorien med en hvid krage, en hånddukke, som basker rundt mest i forstæderne til København, men med en enkel afstikker til Vestdanmark og midten af Danmark (Odense). Den hvide krage snakker et moderne effektivt kommunalt mellemledersprog som er fuld af småhysterisk optimisme og varm luft. Den fortæller os at alt snart bliver bedre, meget bedre. Der er bare lige noget vi skal have overstået først, nogle besværligheder vi lige skal overvinde. Så bliver alt skønt. I en anden selvstændig del af installationen, en video vist via projektor på væg, er kragen, hånddukken, nu sort med faretruende udbredte vinger, placeret i et landskab sammensat af ting fra virkeligheden. Her har lydsporet et lidt foruroligende åndedræt og en hjertebanken der bare bliver ved og ved. Installationen består også af rødt LED-skilt hvor en rullende tekst beroliger os med at alting nok snart skal blive bedre…”

 

 

 

Videostill Foto Sonja Lillebæk Christensen

 

Videostill Foto Sonja Lillebæk Christensen

 

Videostill Foto Sonja Lillebæk Christensen

 

Videostill Foto Sonja Lillebæk Christensen

 

LED skilt på gulv, loop
Foto Sonja Lillebæk Christensen

 

 

Foto Kirstine Mengel

 

Videre fortæller Sonja Lillebæk Christensen om sit liv og kunstneriske virke;

”Jeg er født på Grenå sygehus og er opvokset mest i midt og Vestjylland. Jeg har med min nuværende adresse i København, hvor jeg har boet i 15 år, boet i alt 23 steder gennem mine 45 år. Jeg gik ud af skolen efter 9. klasse og derefter har jeg arbejdet som opvasker, med rengøring, i slagterbutik, serveret og været i lære som kok. Derefter kom jeg på en paragraf 43 gennem bistanden hvor jeg fik lov til at tage fire år på Århus kunstakademi med klassisk billedkunstundervisning. Jeg er uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi i 2003. Jeg er gift, på 15. år, med billedkunstner Christian Schmidt-Rasmussen, min tidligere lærer på akademiet. Vi har en hund sammen og tre sammenbragte sønner som alle er flyttet hjemmefra.

Jeg arbejder hovedsaglig med video som tager udgangspunkt i noget erfaret fra den verden jeg er eller har været en del af. Gerne i en samfundsmæssig sammenhæng hvor jeg vender normer på hovedet fordi jeg er af den overbevisning om at normer også er med til at ekskludere og være grobund for et ”os” og ”dem” samfund. Og et sådan samfund er jeg ikke tilhænger af selvom det er sådan verden og magt er bygget op”.

 

Fakta

Sonja Lillebæk Christensen er uddannet på det Jyske Kunstakademi i 2003. Hun har udstillet mange steder i ind og udland. Hun er udover udstillingen i M100 aktuel på de to udstillinger, Transit(2018-2019) på KØS, Køgeog Intra Station, The Others Fair, Torino, Italien.

Tidligere har Sonja Lillebæk Christensen blandt andet udstillet på Overgaden,Institut for samtidskunst, København, Galleri Tom Christoffersen,Heltborg Museum, Thy, Kunsthal Nord, Den Frie Udstillingsbygning, Kbh., NordArt2017 Danish Pavillon, Carlshütte Büdelsdorf, Tyskland.I2007 1. Pris vinder af Brygger J.C. Jacobsens Portrætpris, PORTRÆT NU!.

Udover sin egen kunstnerisk praksis er Sonja Lillebæk Christensen en del af det kunstnerdrevne UdstillingsstedSydhavn Station, København SV., som startede op i 2012. Desuden har hun været udstillingsansvarlig på Samtidskunst Platformen på Vestjyllands Kunstpavilloni perioden 2015-16.

Link : http://sonjalillebaek.dk

Facebookbegivenhed https://www.facebook.com/events/1917056135046477/

Udstillingen Tjek ind – tjek ud har modtaget støtte til produktion af værker fra Statens Kunstfond, Projektstøtteudvalg for Billedkunst.

Artikel Kulturmagasinet Fine Spind https://finespind.dk/index.php/artikler-og- billedserier/1127-sonja-lillebaek-christensen-tjek-ind-tjek-ud-m100 

Artist talk og fernisering

 

Foto Mikkel Larris
Foto Mikkel Larris
Foto Mikkel Larris             
Foto Vivi Christensen
Foto Vivi Christensen
Foto Vivi Christensen
Sonja Lillebæk Christensen Foto Vivi Christensen