Maria Wæhrens – “SÅR”

Maria Wæhrens

SÅR

5. oktober – 27. oktober 2018

 

Udstillingen SÅR er en poetisk og politisk appel til vore følelser. Et budskab om sår på sjælen, affødt af konflikter mellem religiøs og seksuel identitet. En udstilling somundersøger nye måder at møde hinanden på og fokusere mindre på smertens hierarkier, selv om det kan være svært.

 SÅR er en installation som består af olie- og æg tempera malerier sammen med en slags løse skulpturelle understøttelser. Der er rør på gulvet, der skubber ind i såret eller forsøger at holde noget oprejst. Hønsenet og gips, der ligner en bandage. En overdimensioneret hånd er sprængt i stykker, opløst i abstrakte former, med seks meget lange malerier af fingre, hvor den ekstra finger er et symbol på en lesbisk hånd.

 

 

 

 

I udstillingens værker er der en følelse af en personlig konflikt, mellem at være en seksuel minoritet og opvæksten i et stærkt moralsk hjem, båret af kristne værdier gennem mange generationer. I denne sammenhæng er sårene særligt vigtige. Med Kristus sår er der en tvetydighed, som martyrens rolle, af både at blive hyldet og foragtet. Måske er det en eksistentiel forudsætning, at vi altid svinger mellem disse to ekstremer. Wæhrens værker fortæller ikke nødvendigvis den sande historie, men er abstraktioner lavet af smertefulde minder. Deres gestik og de kampdrevne billeder, er visuelle opfordringer til seerne, om gennem værkerne, at forholde sig til deres egen kamp og smerte.

 

Om Maria Wæhrens praksis.

Med udgangspunkt i krop og maleri arbejder Maria Wæhrens gennem mange udtryk, i feltet mellem queer-tanker og det ekspressive, i en åben proces. Hun lader sig styre af en indre kraft, værkerne er meget personlige og insisterer på en materiel tilstedeværelse.Maria Wæhrens undersøger i sine værker og konstruktioner køn, magt, hierarki og de mønstre der opstår og videreføres i familien, og i samfundet som helhed. Disse konstruktioner undersøges i hendes værker og gennem hendes arbejdsmetode – det rå og uredigerede får lov til at fylde, og skaber et dokumentarisk og levende udtryk. I sit kunstneriske virke arbejder Wæhrens med automattegninger, tunge materialer og lette malerier uden nogen særlige regler eller retningslinjer. Stregen er direkte og kan til tider virke brutal.

 

 

Fakta

Maria Wæhrens er uddannet fra Kunstakademiet i Kbh. i 2005. Hun studerede maleri på professor

Ursula Reuter Christiansens skole. I Danmark har hun udstillet på bl.a. Møstings Hus, Nivaagaard Samlingen, Den Frie Udstillingsbygning og Kunsthal NORD. I 2017 deltog hun i Lviv National Art Gallery i Ukraine på udstillingen “between us“.

I november 2018 udstiller Wæhrens solo i Kvadrat16 i Valby. I 2019 gæster hun Koloristerne på Den Frie Udstillingsbygning, samt udstiller hun på Kvindemuseet I Århus. Maria Wæhrens har tidligere modtaget tilskud til hendes kunstneriske arbejde, bl.a. Statens Kunstfonds arbejdslegater, Akademiraadet og Grosserer L.F. Foghs Stiftelse.

 

Produktionen af værker til udstillingen SÅR er støttet af Beckett- Fonden.

M100 er støttet af Statens Kunstfonds pulje opstart af nye udstillingsplatforme, Det Obelske Familiefond og Odense Kommunes Kulturpulje 2018.

Fotos af Kirstine Mengel

 

Artist talk  I forbindelse med udstillingen gav Maria Wæhrens en artist talk med den 27. Oktober 2018.

Fotos af Mikkel Larris og Vivi Christensen