Aske Thiberg

Vi er i M100 glade for at byde velkommen til forårets første udstilling ”Each Day”, en videoinstallation af svensk/danske Aske Thiberg. Thiberg studerer på Det Kongelige Danske Kunstakademi og har nyligt modtaget årets talentpris på Charlottenborgs Forårsudstilling 2021.

Videoinstallationen ”Each Day” tager udgangspunkt i fortællingen om verden som et overbefolket og katastrofe fyldt sted og hvor uophørlig forandring formidles som et grundvilkår i den menneskelige civilisation. Aske Thiberg udfordrer denne forestilling om verden gennem overvågningskameraets konstante og uendelige observationer kloden rundt. Via en hjemmeside har Thiberg haft direkte adgang til at scrolle igennem tusindvis af overvågningskameraers vedvarende optagelser af forbløffende steder, åbne pladser, veje, haver og ubetydelige krinkelkroge på denne jord. Videoinstallationen på M100 tager sit udspring i dette videomateriale og rummene i M100 forvandles med installatoriske greb til et smårodet uorganiseret og forladt udstillingssted hvor tomrummet, stilheden og fraværet dominerer atmosfæren og peger i retning af en eksistentiel tomhed.

Aske Thiberg siger selv om udstillingen: ”Vi har et billede af verden som et sted i konstant forandring, hvor den ene katastrofe afløser den anden, og hvor mennesker fylder det hele, men hvis du kigger på verden igennem disse kameraer vil du snart opdage at der for det meste, ikke sker noget som helst. En vandmåler står og blinker i en kælder i Tyskland, to gardiner blæser i vinden i et tomt kontor i Indien, og nogle regndråber falder fra en gren i en privat have i Canada. I videoen er det disse situationer der står i fokus, de objekter og bevægelser der står tilbage når vi forlader et rum eller falder i søvn. Ting vi ikke lægger mærke til, men som disse kameraer observerer 24 timer i døgnet, 365 dage om året.”

Aske Thiberg (f. 1994 i Stockholm) flyttede som 18 årig fra Sverige til Danmark. Thiberg i gang med en Master på Det Kongelige Danske Kunstakademi og har allerede markeret sig som en betydelig stemme på kunstscenen med sine videoværker. Han har deltaget på KE19, Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Frie Udstillingsbygning samt på Charlottenborgs Forårsudstilling 21 hvor han modtog talentprisen. Efter et års residency på projektet St. Residens på Sydhavn Station 2019-20 viste han soloudstillingen ”Ingen Problemer” på Udstillingsstedet Sydhavn Station, som han nu er medlem af. Senere på året udstiller han bl.a. på kunsthal Oslo, Alte Münze i Berlin og har soloscreeninger på lys.mur i Svendborg og på Copenhagen Business School i København.

https://askethiberg.com/